zwangerschap

veilige behandelingen

Zwanger en tandarts

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar hoe zit het nou met bezoekjes aan de tandarts? Je wilt natuurlijk het allerbeste voor het kleine wonder dat in je groeit. Wat is dan verstandig om te doen?

Meld dat je zwanger bent!

Bij de controle is het handig om te melden dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Zo kan de tandarts hier rekening mee houden. Röntgenfoto’s zullen dan alleen gemaakt worden als het bevorderlijk is voor de behandeling of te kunnen zien waar de pijnklacht vandaan komt. Gewone controlefoto’s kunnen uitgesteld worden tot na de zwangerschap. Gelukkig zijn de röntgenbuizen tegenwoordig zo geavanceerd, dat er maar heel weinig straling noodzakelijk is. Zeker als je tandarts gebruik maakt van een digitaal systeem, in plaats van de ouderwetse foto’s. Het maken van een foto levert ongeveer even veel straling op als een vliegreisje binnen Europa, of een dagje skiën in de Zwitserse Alpen.

Verdoving
Verder is het belangrijk om te weten dat je zwanger bent, in verband met bepaalde middelen die de tandarts toe kan dienen. In een verdovingsvloeistof, Citanest, zit namelijk een stofje dat de weeën op gang helpt. Gelukkig wordt deze anesthesie meestal niet als standaard gebruikt, maar speciaal voor mensen met hart- en vaatproblemen. Anesthesie is wel veilig gebleken in combinatie met zwangerschap en borstvoeding. Wel zal mogelijk een klein deel van de verdoving in de moedermelk terecht komen. In de bijsluiter van de anesthesie staat daarom dat de melk na de behandeling dient afgekolft te worden. Ook kan de verdovingsvloeistof de placenta passeren. De hoeveelheid is echter zeer gering en er is geen schadelijkheid aangetoond.
Bloedend tandvlees

Als je zwanger bent, verandert je hele hormoonhuishouding. In de mond kan dit tot gevolg hebben dat je meer last hebt van bloedend tandvlees. Wees dan niet te voorzichtig met poetsen. Het is juist belangrijk om je tandvlees dan goed mee te poetsen en dagelijks stokers te gebruiken. Hoe schoner, des te minder bloeding je zal helpen. Maak ook een afspraak bij de mondhygieniste of preventie-assistente om je gebit te laten reinigen.

Dentist in mask and protective glasses holding an x-ray at the dental clinic
Chat met ons
Hulp nodig?
Hallo, Welkom bij Mijn Tandarts!
Kunnen we je helpen?