mijn verstandskiezen

zorgt voor een gezonde en stralende lach

Mijn verstandskiezen

De verstandskies. Wie ziet er niet tegen op? Vaak is er namelijk onvoldoende ruimte voor en omdat hij zover achterin de mond zit is hij vaak lastig schoon te houden. Dit leidt tot gaatjes en ontstoken tandvlees. Dat is dan ook de reden waarom het beter is de verstandskies eruit te laten halen. Wees verstandig en laat verstandskiezen op tijd verwijderen als je tandarts dit adviseert.

Etiologie
Waar komt het woord verstandskies eigenlijk vandaan? Sommige mensen denken dat hij zo genoemd werd door de verre stand in de kaak. Als je echter naar de buitenlandse benamingen kijkt, bv. Engels; wisdom tooth en Duits; Weisheitszahn kan je de conclusie trekken dat het toch echt om verstand en niet ver staand gaat. Verstand komt met de jaren, zeg maar. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Er zal begonnen worden met het maken van een röntgenfoto. Hierop valt te zien hoe de wortels van de kies lopen. Ook kunnen gevaren voor de behandeling opgespoord worden. Zo kan het bij de onder verstandskiezen voorkomen dat de kies erg dicht bij de kaakzenuw loopt. Dit kan een reden zijn om door te verwijzen naar de kaakchirurg, of om de kies alleen gedeeltelijk of niet te verwijderen. Het gebied om de verstandskies zal nu verdoofd worden. Je zult als het goed is dus niets voelen van de behandeling. Wel voel je dat de behandelaar aan het drukken en wrikken is. Ook zal je een hoop gekraak horen van de vezeltjes die breken als de kies losgemaakt wordt.

Kaakchirurg of tandarts?

Beiden zijn bevoegd om de verstandskies te trekken. Je kan in overleg met de tandarts besluiten waar dit zal gebeuren. In de vertrouwde omgeving van de tandartspraktijk? Of door de kaakchirurg die dit dagelijks doet? Voor beide valt wat te zeggen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van hoe de tandarts er over denkt. De ene tandarts is natuurlijk kundiger in het verwijderen dan de ander.

Verdoving

Mocht het toch nog pijnlijk zijn, vraag dan om meer verdoving. Helaas is een ontstoken kies wel lastiger te verdoven. Des te meer reden om een verstandskies preventief te verwijderen. Door de kies met een instrument eruit te wrikken en eventueel los te wiebelen met een tang, zal de kies eruit komen. Hierna is het voornamelijk in de onderkaak wenselijk om het gat te hechten. Boven is dit meestal niet nodig. Dit bot geneest veel makkelijker dan het dikke bot van de onderkaak.

Napijn

Houd er rekening mee dat het zeker nog een week napijn kan geven. In de regel is hoe meer ontstoken, hoe meer napijn. Hoe moeilijker eruit te krijgen hoe meer napijn. Helaas is dit niet met zekerheid te zeggen. De een zal meer last hebben dan de ander. Napijn kan je opvangen door pijnstilling te nemen. Paracetamol of brufen zijn de eerste voorkeur. Aspirine niet, want dat werkt bloedverdunnend. Soms is het ook nodig om antibiotica te krijgen van de tandarts. Spoelen is de eerste twee dagen niet raadzaam, want dan kan de bloedprop loslaten die voor een snelle genezing zorgt. 
 
Chat met ons
Hulp nodig?
Hallo, Welkom bij Mijn Tandarts!
Kunnen we je helpen?