Soms is een kies te zwak en is er een vergroot risico op breuk. In het ernstigste geval moet de kies dan getrokken worden. Zeker wanneer er een wortelkanaalbehandeling is gedaan, verzwakt een tand of kies heel erg. Daarom is het dan vaak verstandig om er een kroon overheen te doen.
Een kroon moet je eigenlijk zien als een soort hoesje over de kies. Deze beschermt de kies tegen breuk, slijtage en gaatjes. Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Vroeger werd er vaak goud gebruikt. Wij kiezen ervoor om de kronen volledig “wit” te maken. Daardoor krijg je geen lelijke metalen randjes waar de kroon overgaat in het tandvlees. Ook ziet de kroon er natuurlijker uit. Bij Mijn Tandarts werken we voornamelijk met porselein en eventueel zirkonium als onderstructuur voor extra sterkte. De tandarts beslijpt de tand of kies zodanig dat er een kroon omheen kan en de tand of kies zoveel mogelijk sterkte geeft. Daarna wordt er een afdruk van gemaakt. Deze verzenden wij naar de tandtechnieker. Hij scant de afdruk naar de computer. In de computer wordt de kroon gemaakt. Eventueel wordt nog met de hand de finishing touch gegeven.
Een brug is eigenlijk een aantal kronen aan elkaar vast. Dit wordt vaak gedaan als er een kies getrokken is, om het gat op te vullen. Als er een kies ontbreekt kan er dus bijvoorbeeld voor gekozen worden om de kies voor en achter het gat te kronen. Tussen deze kronen in wordt een “zwevende kroon” gemaakt. Deze zit vast aan de andere twee kronen. Deze constructie zit dan ook vast in de mond. Je kan hem niet uit doen. Een andere optie om een plek op te vullen waar een tand of kies ontbreekt is een implantaat.
© 2021 site by